Vi vil gjerne høre fra flinke
folk! Send oss en e-post på hei@fjuz.no.

Hvordan tenke utenfor boksen?

En liten guide til et stort tema.

tenke utenfor boksen

Kreativitet07. 06. 2021

Forskning viser at 70 prosent av oss ikke utnytter vårt kreative potensial. Hvorfor? Vane, budsjett, idétørke, tidspress og sånn er det bare.

Å tenke utenfor boksen er selve fundamentet for kreativitet, men hvordan få det til? Steg én er rett og slett å bestemme seg for å tenke utenfor boksen. Du stopper opp. Ser deg rundt. Spør: må det være sånn?

Gjør dagligdagse ting på en ny måte. Så er hjernen i gang!

Spørsmål er kreativitetens bensin

Steg to er å bruke en teknikk for å få ideene til å boble. Hvis du bare sier «nå skal jeg være kreativ og tenke utenfor boksen», er oppgaven for svevende til at hjernen vet hva den skal gjøre.

Den blir handlingslammet og lite samarbeidsvillig. Du må gi den noe konkret å jobbe med. Svaret er spørsmål! Spørsmål trigger tankeprosesser og ideer. Stiller du ikke spørsmål, får du heller ingen gode svar.

La oss gjøre en øvelse:

  1. Bestem deg for et spørsmål du vil utforske. For eksempel: hvordan få flere faste kunder? Hvordan selge flere av de dyreste produktene våre? Hvordan få det bedre på hjemmekontoret? Hvordan bruke mindre tid på møter? Hva er egentlig meningen med det hele? (neida).
  2. Kom opp med 1000 ideer som besvarer spørsmålet du har stilt. Ja, det var 1000. Ved å sette et urealistisk mål, senker du samtidig forventningene til deg selv og til hver enkelt idé. Du vil helt sikkert ende opp med en haug av ubrukelige tanker, men det gjør ikke noe. Blant de dårlige ideene finnes det alltid noe som kan bli til gull!

Tenk på dette underveis:

  • Ikke sensurer deg selv.
  • La ideene komme uten å si nei, men, vi kan jo ikke, hva hvis og så videre.
  • Alle ideer er like mye verdt.
  • Skriv ned ideene som stikkord.

Et temmelig dårlig førsteutkast

I første runde er det altså kvantitet fremfor kvalitet som gjelder. Å tenke utenfor boksen handler ikke om å få den ene, store, geniale ideen. Snakk om å legge press på seg selv.

Det er viktigere å få mange små (og fortrinnsvis gode) ideer når du trenger dem. Forfatteren Lars Mytting sier: «metoden min er å skrive et omtrentlig førsteutkast som er temmelig dårlig, tørt og stivt.

Deretter handler det om bearbeiding. Jeg har aldri levert noe som forlaget har akseptert før etter 5-6 utkast». Med andre ord er det ingen grunn til å miste håpet. Det viktigste steget for å skape noe, er det første. 

I neste runde kan du sette ideene under lupen, kanskje svelge et par kameler og attpåtil kill your darlings, men det er en annen historie for en annen artikkel.

5 gode bøker om ideer

Les mer om hvordan vi jobber med idé- og konseptutvikling.